Guy1962 » Specials » Depressie

Depressie: de ziekte van de 21e eeuw

Epidemiologische studies wijzen uit dat tenminste een vijfde van de zieken die in de diensten van algemene geneeskunde behandeld worden, in feite voornamelijk psychosociale problemen hebben. Het percentage van patiënten die zowel somatische als psychosociale problemen hebben, ligt nog hoger. Deze vaststelling geldt voor geïndustrialiseerde zowel als voor ontwikkelingslanden en geeft ons een idee van het belang van de welzijnsziektes. Depressie is de meest verspreide en wellicht de minst erkende van die ziektes. Met een prevalentie van zowat 100 miljoen zieken in de wereld en met een onrustwekkende waaier gevolgen op sociaal en economisch vlak, is depressie terecht een van de voornaamste bekommernissen van de gezondheidsautoriteiten.

Naar alle waarschijnlijkheid zal het aantal gevallen in ons land en in andere landen nog toenemen. Voorbeschikkende factoren zijn immers de verlengde levensverwachting en de snel wisselende psychosociale omgeving, wat vaak pijnlijke en langdurige stressituaties veroorzaakt.

In deze special worden een aantal facetten van depressie van naderbij bekeken.

Depressie: algemene kenmerken

Depressie" is een woord dat we vaak gebruiken zonder de precieze betekenis ervan te kennen. De term "depressie" maakt deel uit van onze spreektaal en wordt daardoor gebanaliseerd. Hij wordt gebruikt t…

Soorten depressie: somatogeen, endogeen of exogeen

Somatogene depressies zijn depressies die soms volgen op lichamelijke ziektes zoals: kanker, mononucleose, griep,… Endogene depressies vinden hun oorsprong in wijzigingen binnen het organisme, voornam…

Depressie en slaapstoornissen

Een depressieve persoon lijdt vaak aan slapeloosheid. Toch komt het niet zelden voor dat personen een overmatige slaapbehoefte hebben en 12 tot 14 uur per dag slapen. We spreken dus liever over "slaap…

De depressieve persoon en zijn omgeving

Niet alleen de depressieve persoon op zich maar ook zijn naaste omgeving (familie, vrienden, collega's,...) worden vaak geconfronteerd met de gevolgen ervan. Dit artikel wil alvast twee soorten houdin…

Depressie bij het kind

In sommige perioden van de ontwikkeling van het kind komen er depressieve aspecten naar voren. Dit zijn normale en noodzakelijke veranderingsfasen. Deze verandering is zowel lichamelijk als psychologi…

Depressie bij bejaarden

Bij mannen zowel als bij vrouwen ligt het aantal depressies veel hoger tussen 40 en 65 jaar. In die leeftijdsgroep komt het samengaan van de fysieke en psychologische problemen het hardst aan. Na die…

Depressie: wat is depressiviteit?

Depressiviteit is moeilijk te definiëren. Het wordt ook wel de ‘psychische verkoudheid’ genoemd, omdat zoveel mensen er last van hebben. Zelfs dieren kunnen in sommige situaties depressief worden. Wan…

Depressie: chemische stoffen in de hersenen

Zoals je weet bevatten onze hersenen neurotransmitters. Deze chemicaliën zijn verantwoordelijk voor hoe we ons voelen. Wetenschappers weten nog steeds niet hoe deze chemicaliën precies werken. Maar we…

Depressie: hoe krijg je een depressie?

Een depressie kan iedereen overkomen, uit wat voor milieu je ook komt. Toch zijn er statistisch gezien bepaalde groepen mensen die meer kans hebben om de ziekte te krijgen dan anderen. In sommige land…
Gepubliceerd door Guy1962 op 25-02-2008. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.